Jaarplanvoorbeelden

We hebben een aantal jaarplannen uit verschillende disciplines en in verschillende stijlen met verschillende kleuren voor u onder elkaar gezet.

Met MijnJaarplannen kunt u eenvoudig een jaarplan opstellen, dat qua inhoud en vormgeving overeenkomt met uw beleidsdocument en huisstijl. Dit vergroot de herkenbaarheid in de organisatie.

Naast deze ‘vrije vorm’ bieden we organisaties ook de mogelijkheid om gebruik te maken van gangbare managementmodellen. Hanteert uw organisatie het INK-model of het OGSM-model? MijnJaarplannen heeft hiervoor formats beschikbaar. Zo zijn de denklijnen, gebruikte kleuren en termen van het model voorgedefinieerd, maar behoud je de praktische functionaliteit van persoonlijke actielijsten, koppelen van verantwoordelijken aan doelen en acties etc. van MijnJaarplannen.

Kijk wat bij jouw organisatie past. En mocht je na verloop van tijd willen switchen van een model naar de vrije vorm of andersom; ook dat ondersteunt de jaarplansoftware. De doelen en acties kunnen eenvoudig worden overgezet.

Op deze pagina ziet u voorbeelden, die de flexibiliteit van de inrichting laten zien.

Ook ziet u verschillende schermen die beschikbaar zijn, want ’the software is the report’!

Doelen kunnen worden uitgewerkt in acties. In de actielijst worden doelen én acties getoond. Vanuit de actielijst kan eenvoudig de voortgang bijgewerkt worden.

In het hoofdplan worden de missie en de visie van de organisatie uitgewerkt in ambities en doelen.
Doelen kunnen daarna worden doorgezet naar subplannen. De daar geboekte voortgang wordt weer verwerkt in het oorspronkelijke plan (op basis van het gemiddelde van alle doorzettingen en de worst case van alle gemelde stemmingsiconen).

U kiest de begin- en einddatum van de periode waarover u voortgang wilt zien. Het voortgangsrapport toont dan de geregistreerde voortgang aan het begin en einde van de geselecteerde periode.

Met dit rapport heeft u de informatie om te sturen op de voortgang van:

  • de gestelde doelen,
  • de organisatieambities én
  • op het hele jaarplan.

Samenwerkende scholen werken vaak met eigen jaarplannen per school. Om toch lijn in alle individuele plannen te krijgen én herkenbaarheid in de jaarplannen te vergroten kun je werken met vaste ambitie- of thema-kolommen. Daarbij kan een kolom gebruikt worden waarin de gemeenschappelijke (en dus gekoppelde) doelen worden opgenomen.

Voorbeeld van hoe ‘Mijnjaarplannen’ ook ingezet kan worden als een meerjarenmonitor om op een eenvoudige wijze het overzicht te houden over de de gemelde voortgang op doelen, KPI’s, risico’s én projecten.

De eenvoudigste manier om een meerjarendoel te maken is het doel (door middel van streefdata (‘start’ en ‘gereed’) over meerdere jaren te laten lopen.
Om per jaar een richtpunt te hebben kan er ook gewerkt worden met een meerjarendoel dat op te delen is in aparte jaardoelen. Zo kan er gerapporteerd worden op een afzonderlijk jaar waarbij zo’n jaardoel in het betreffende jaar tot 100% kan lopen. Daarnaast kan er ook gerapporteerd worden op de voortgang van de meerjarendoelen in het strategisch beleidsplan (vaak 4-jaarsperiode).

Voorbeeld waarbij het strategisch beleidsplan is uitgewerkt in 4 jaarplannen met eigen jaardoelen. De jaardoelen zijn gekoppeld aan het bijbehorende meerjarendoel in het strategisch beleidsplan.

De INK-methodiek is opgezet om organisaties te helpen met hun verbeterprocessen. Het voordeel van de INK-gerichte aanpak is onmiskenbaar dat denken in resultaat- én organisatiegebieden leidt tot concretere acties die aantoonbaar bijdragen aan de gestelde verbeterdoelen.

Het grote nadeel (b)lijkt toch dat, in de loop der jaren, de methodiek “verderop” in de organisatie als te ingewikkeld wordt ervaren. Vooral als de organisatie in beweging is, is er vaak blijvend training nodig om de aanpak onder de aandacht te houden. Het onderscheid maken in 5 organisatiegebieden draagt ook niet bij aan de acceptatiegraad, omdat dat vaak als een doel op zich wordt ervaren in plaats van een hulpmiddel.

Met Mijnjaarplannen kan het nuttige van het INK-denken (het denken in vaste resultaatlijnen) gecombineerd worden met het eenvoudige van to-do-lijsten.
INK-praktisch dus…

Een overheidsorganisatie kenmerkt zich vaak door het hebben van een interne en publieke agenda voor de gewenste verbeterdoelen. Met Mijnjaarplannen is voor beide doelgroepen een eigen indeling te maken. De individuele doelen uit deze verschillende jaarplannen zijn weer door te zetten naar afdelings- en/of teamplannen. Zo kunnen teams vanuit hun eigen jaarplan invulling geven aan de beide hoofdjaarplannen en kan de organisatie toch apart rapporteren over de verschillende agenda’s.

In de beheermodus is de jaarplanindeling eenvoudig aan te passen aan welk soort items u in de jaarplannen wil bijhouden, zodat bijvoorbeeld ook projecten met acties bijgehouden kunnen worden of risico’s en maatregelen. Of alles tegelijkertijd en het onderscheid duidelijk maken met kleur, titelprefix, label of horizontale scheiding. Uiteindelijk zijn het voor de jaarplansoftware maar labeltjes die pas een karakter krijgen door de naam die u er aan geeft en hoe u er mee omgaat in de organisatie. De zelf te benoemen items kunnen ook geconfigureerd worden op wat u er mee wil vastleggen (standaard keuze uit: titel, beoogd resultaat, opvoerdatum, prioriteit, streefdatum, eigenaar, toegewezen aan, voortgang, kosten en/of tijd, maar ook aan te vullen met zelf te benoemen memovelden en/of getalsvelden).

Naast een recht-toe-recht-aan export van alle doelen en acties met vastgelegde informatie heeft mijn jaarplannen ook een Excel-export waarbij de doorgezette doelen uitgezet worden tegen alle doorzettingen naar subplannen. Getoond worden gemeld voortgangspercentage en gemelde stemmingskleur.

Heeft jouw organisatie het OGSM-model omarmt of overwegen jullie dit? Ook dan kun je gebruik maken van MijnJaarplannen. MijnJaarplannen beschikt over een format voor de OGSM-methode. OGSM staat voor objectives, goals, strategies en measures. Het is een methode om focus en samenhang aan te brengen in doelen, strategieën en acties.
Aangezien focus en samenhang ook  belangrijke pijlers zijn van MijnJaarplannen, konden wij eenvoudig een format voor OGSM ontwikkelen.

Met het format kun je de (kwalitatieve) bedrijfsdoelstelling(en) vastleggen en hieraan de (kwantitatieve) doelen en strategieën koppelen. Ook de KPI’s en acties inclusief actiehouders zijn opgenomen in het format. MijnJaarplannen biedt in één blad het inzicht in en overzicht over alle items, de stand van zaken en voortgang.

Om je een goed beeld te geven van het OGSM-format hebben wij een voorbeeld voor een zorginstelling uitgewerkt.